Nuffnang Ads

Sunday, December 18, 2011

aku bersyukur kepada-MU

betul kata orang..kalau kita gagal sekali tak bermakna gagal selamanya..
dan bile kita gagal untuk kali kedua dan ketiga bukan bermakna kita tidak mampu untuk teruskan lagi.. 
aku dah melalui benda nih banyak kali... aku tahu apa yang terjadi mesti ada hikmah nye.. 
hanya Allah sahaja yang tahu.. DIA mahukan kita lebih usaha dan terus berusaha...
sebab itu kita gagal 2 3 kali.. DIA tahu apa yang terbaik untuk kita.. huhu.. 
dan sekarang aku dah dapat rasa kenikmatanya..
aku bersyukur kepadama mu ya Allah.

*muhasabah diri.

Thursday, December 15, 2011

mengenali budaya perkahwinan di sarawak

sabtu lepas aku ikut roomate aku dari sarawak tuh pergi rumah mak sedara dia.. sedara die kahwin..aku saja lah nak ikut sebab nak tahu org kat sini budaya dia sama ke tak mcm kat semenangjung..hehe.. bila aku tengok budaya kat sini banyak juga bezanya dari semenanjung.. sebelum bersanding diorg ada malam berlulut..kalau kita macam mlm berinai lah..

haa..yg baju merah tuh pengatin perempuan..yang 2 org lagi tuh pengapit je..hehe

nih org tngah ape ntah pnggil..mcm nyanyi2 cam tuh lah..haha..aku pun tak tahu nk pnggil pe

jeng3..nih lah pengantinye..hehe

hari esok nye lak baru bersanding..tapi aku tak ambik gambar pengantin.. lepas makan terus balik..malas nak tunggu..haha..tapi aku ade ambik suasana orang kahwin kat kampung tuh

haa..org kahwin kat sini bukan tengah ari macam kita kat semenanjung..diorgg pukul 9 a.m dah start majlis.. cuba bayangkan.. kalau kita masih tidur lah lagi kan..haha.. kiranya dapat makan breakfast + lunch skali..heee:D

nih lah makanan diorg..1st time aku rasa nih..hehe

tengok nih..unik kan..diorgg pass makanan sampai ke surau tempat kitorg makan..lebih senang..tak payah ulang alik..haha

nih lah kampung yang aku pergi tuh..rasa teruja aku..haha..1st time aku pergi kampung macam nih.. seronok-seronok..hehe




kat sni lah..pagi-pagi aku dah lepak dengan kawan aku..saja hirup udara segar..hehe.. 

muka ceria dapat makan..lapar betul time nih.hehe.. ok..byee :D


Monday, December 5, 2011

ombak rindu

semalam aku pergi tengok ombak rindu..ok walaupun aku rse mcm dh lmbt kan nak post bnde nih aku tetap jugak nak cerita..haha..
 aku tak pernah pun bace novelnya.. nih semua pengaruh roomate aku lah ajak pergi tngok ombak rndu.. aku pun on je..1st time kot aku kat sni baru dpt tengok wayang..haha..kuno nye laahh... 

bagi semua yang dh cukup umur aku syorkan tengoklah..haaa..tahu kenapa? tengok lah sndiri..haha.. cerita nih memang sedih gila..menangis-nangis kat wayang.
aku dgr msing-masing de bunyi tangisan sendiri..nasib baiklah wayang tuh gelapkan..
bile dah feel sedih je tetibe ade part lawak..kacau betul..haha
mengahayati betul aku tngok cerita nih..macam tak caye je..

nampak tak semangat tuh..haha..x leyh belah

muka ceria lpas tngok ombak rindu..weee:D



Friday, December 2, 2011

haishhh..jangan mengeluh!

aduhh..penatnya minggu nih.. haishh..nih nak merungut nih.haha..
biasalah kehidupan universiti..mestilah penat gila kan..sampai tak cukup tidur bagai..
tapi aku tidur jugak sebelum pkul 12..haha.. tak remaja lah kan tidur awal..apa boleh buat
tak sabar aku nak cuti..duduk rumah boleh bangun lambat..
ish ish ish..teruk betul anak dara bangun lambat..hehe..
itu lah..minggu lepas memang aku rilek sangat..ambik minggu nih..
tangguh semua kerja punya pasal..haha.
minggu nih memang busy buat assignment..study lagi..dah lah selalu tak msuk class..oppssss..haha..biasa lah tuh kan.. haishh..bila lah nak study week nih..boleh lah aku rehat-rehat..teettt =.= ok bye..

Monday, November 28, 2011

kawan :)





aku minta maaf..aku tak boleh balas balik perasaan yang kau ada dekat aku

kerana aku telah mempunyai seseorang yang ada di dalam hati aku sekarang ini.. 

aku hanya anggap kau kawan sahaja dan tidak lebih dari itu..maafkan aku kawan:)

Saturday, November 26, 2011

maafkan aku

tok tok..ade org tak? hehe.. haisshh..lama betul aku tak update blog aku yang tak seberapa nih.. bukan ape..aku rasa mcm malas je...busy pown ada..cehcehceh..hahaha..nih aku update pown sebab ape eh..hmm..ntah lah..aikk..bunyi mcm putus cinta..haha.. tak de lah. saja nak meluahkan perasaan... kehidupan aku kat sarawak nih so far ok lah...aikk ok je? mcm tak besh je kan bunyi..haha.. sekarang busy nak buat assingment..busy nk study untuk final...macam lah study kan..haha..

berbalik kepada cerita asal..aku nak tujukan entry nih kepada seseorang yang bernama SAHABAT.. aku betul-betul minta maaf dekat ko dan aku tak tahu dgn cara apa lagi aku nak minta maaf..aku taw ko tak nak jumpa aku lagi dah..tapi nak buat mcm mana..dah itu yang ko nak..aku kena hormat..and from now aku x akan jumpe ko lagi sahabat..

"if u apologise to someone, it doesnt mean that u are wrong and the other person is right, but its mean that u appreciate your friendship and doesnt  want it gone away".

aku sayangkan persahabatan kita selama nih..ok byee =.=

Tuesday, September 20, 2011

Dunia Baru:)

dah lama rasanya tak update blog nih..hehe...ok sekarang aku nak cerita tentang dunia baru aku sekarang nih.. alhamdulilah..sekarang aku dah bergelar mahasiswi.. hehe..rasa macam tak percaya je.. unimas tempat baruku:) aku sudah berada disini hampir 3 mnggu rasanya..sekejab je masa berlalu..

sebelum tuh aku nak cerita pasal hari orintasi aku..biasalah..kalau masuk universiti ke kolej ke mesti ada hari orintasi kan.. selama seminggu aku mengikuti orintasi di unimas nih.. rasa seronok lah jugak walaupun penat..haaa..nih nak kongsi gambar sedikit pada malam rumpun budaya malam rumpun budaya nih macam malam kebudayaan lah..kolej aku iaitu kolej seroja johan dalam malam rumpun budaya...waaahhh...bangga sekejab..hehe


bersama dally

gambar kat atas nih kitorgg ada pertandingan cheers.. kena lah seragam mengikut kolej masing-masing..masa nih tema kitorgg red indian..ade rupa x? haha

bersama roomateku..hehe

lepas habis je orintasi seminggu bermulah minggu perkuliahan dan tutorial..semangat nih..mula-mula je aku rasa..haha..jadual aku tak berapa nak pack sgt lah..ye lah..budak tahun 1.. tak leyh nak beban-beban sgt..hehe..

hari jumaat ari tuh cuti 1 malaysia..aku dengan roomate-roomate aku keluar jalan-jalan pergi kuching..waaahh..rasa teruja nih..ye lah 1st time kan datang negeri org..mestilah nak jalan-jalan..hehe

kalau pergi kuching..mesti kena ambik gambar kat sni..nak buat bukti yang kita pernah pergi kuching..haha..

bersama roomate-roomateku..hehe

time nih ada pesta reggata..salah satu pesta yang berada di sarawak nih..waahh..besh owhh..tempatnye pown cantik..tak rugi merantau di negeri orang..

rasa bertuah pulak dapat belajar dekat sni..dlm masa yang sama dapat mengenali budaya-budaya kat sni..seronok lah pulak..haha..ok..ada masa aku update lagi.. 



Thursday, August 25, 2011

kawan lamaku :)

entry kali nih aku nak khaskan untuk kawan lama aku dari sekola rendah lagi..

nama dia JAMILAH.. 


seriously aku cakap..memang lama aku nak cari ko balik dalam fb..

tapi aku tak tahu mcm mne nak cari..huhu

bila aku dah jumpa ko kat fb.. puas aku ingat betul-betul muka ko

tak sangka ko ingat aku lagi..hehe

rindu owhh kat ko.. aku ingat lagi kita sama-sama je time skola rendah..tapi aku banyak tak ingat lah..

tak sangka ko ingat aku sampai skrg..hehe

seingat aku..aku pindah dari shah alam darjah 4 kot..lepas tuh kita terus tak ada khabar berita..

aku ada jugak cari ko time form 5..tapi sekarang baru jumpa..waahhh..lama tuh..haha

bila lah kan aku dapat jumpa ko lagi..dah besar ko sekarang..haha..mcm lah aku tak besar kan..

apa-apa pown..gudluck untuk study ko sekarang..

ada jodoh kita jumpe yaa:)

Tuesday, August 16, 2011

1st time berbuka puasa dengan kawan

beberapa hari yg lepas..aku  berbuka puasa dengan beberapa org kwn..bunyi mcm jakun je kn..haha..x de lah..nih 1st time aku duduk dekat rumah dapat buka puasa dengan kwn dekat luar..heee:D..kalau tak selama nih dekat hostel je..dengan kwn gak lah tuh kn..haha..

kisah bermula apabila kwn aku nih msg aku pukul 12 tngah ari ajak pergi alamnda..gila betul..nk ajak keluar time tuh gak..aku nih dh lah susah ckit nak keluar.. bodek nye bodek bapak aku dpt lah gak kn..x ramai pown..just dalam 5 org je.. sampai-sampai je alamnda punye lah ramai org..macam ulat..ye lahh..time tuh hari minggu..mesti ramai org shopping kn.. aku dengan kwn aku sampai alamnda pown dlm pukul 6.30..haha..serupa x payah dtngkn..dtng-dtng je semua tempat makan penuh..full house..tempat makanan yg x sedap pown full house..cube byangkan betapa ramainye makhluk kat alamanda time tuh.haha..so..kitorgg ambil keputusan buka dengan air je dlu then solat..dah abis solat baru gi mkn..ye lah..dh reda ckit kn..

kesian kan..cam nih lah gayanye bila semua tempat dh full..haha..

akhirnya..baru dapat makan ats meja..haha


alhamdulillah:) muke kekenyangan..hehe

untuk kawan-kawan yang lain nnt kita buka puasa sama-sama eh..yg nih x rancang pown..dgn korgg nnt aku rancangkan..hehe..jgn ambil hati kalau aku x ckp ngan korg..kalau kita x dapat buka sama pown nnt kita raya sama-sama eh..jgn lupa dtng umah aku..heee:D





Thursday, August 4, 2011

bodoh atau lembab

sejak kebelakangan nih aku sibuk pasal urusan universiti..

ye lah..macam-macam kena buat..

bukak akaun lah..bayar yuran lah..nak pergi ambil sijil lagi dan sebagainya.. 

aku nih memang dari kecik semua ayah aku buatkan..

so dah nak masuk universiti semua kena buat sendiri..sorang-sorang pulak tuh

aku paling takot nak uruskan sorang-sorang sebab banyak benda aku tak tahu

bila aku ajak ayh aku temankan dia mesti marah..die nak aku buat sendiri

tapi mana aku tahu semua tuh..tp dari situlah aku bnyk taw uruskan sendiri

sampaikan aku kena marah ngan ayh aku kalau ada buat silap..

aku nih bodoh atau lembab =.=

nanti macam mana nak survive sorang-sorang kat sarawak tuh

siapa nak uruskan aku..tuh lah yg aku takotkan

tapi dari sini lah aku mula belajar segala-galanya..

dan ada sebab kenapa ayh aku marah aku 

Friday, July 22, 2011

susahnya kalau...

hai semua..ok ari nih aku nak meluahkan perasaan..haha..tetiba je kan..entah.tetiba macam nk mluahkan prasaan lak.. xpe lah blog aku..suka ati lah kan..heee:D

aku tengok kat fb atau pun blog ramai yg post pasal universiti yang diorgg dpt

ye lah..baru-baru nih result u keluar..so semua macam excited lah kan

ok aku nak cerita pasal u yang diorgg dpt..

diorgg semua mengeluh dpt u jauh-jauh termasuk aku

tapi yang membuatkan aku jeles diorgg dapat u kat semenanjung

aku nih..kat sarawak lagi..

tapi aku tetap bersyukur

ok..yang buat aku jeles si makwe dpt johor dan si pakwe dpt utara

tuh pown dh mengeluh..ye lah hubungan jarak jauh

aku nih sorg kat cyber sorg kat sarawak..lagi jauh..kena merentas lautan..haha

susahnye lah kalau bercinta..macam nih lah jadi..

nak buat macam mana..demi masa depan kena jugak kan..

ok..tuh saja..terima kasih:)

Tuesday, July 19, 2011

air mata wanita

hari ini aku nak cerita pasal air mata wanita..kenapa ye aku nak cerita pasal nih.. haaa..ada kena mengena dengan aku.. sebab aku wanita.. ahaha..lawak bodoh..ok aku teruskan..  aku mengaku aku memang cepat keluarkan air mata..aku rasa semua wanita dalam dunia nih memang mudah mengalirkan air mata kerana mereka ada sifat-sifat keibuan dalam diri.. nak tahu kenapa wanita mudah menangis.. baca nih

“Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.
Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.
“Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.
“Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.
“Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.
“Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.
“Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..
“Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyadarkan bahwa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai istrinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.
“Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan.”

air mata wanita juga adalah kelemahan lelaki..lelaki akan menjadi lemah apabila melihat seseorang perempuan itu menangis..  

aku mengaku aku mudah menagis.. bila kita kecewa kita akan menangis kesedihan.. bila kita gembira kita akan menangis kegembiraan.. kadang-kadang bila kita nak meluahkan sesuatu perasaan itu kita tak boleh nk tunjuk dengan kelakuan kita tp dengan hanya menangis kita dapat melepaskan semuanya.. kita bukan insan yang lemah..

Sunday, July 17, 2011

jalan-jalan

hari nih aku nak cerita aku pergi jalan-jalan..hehe..tuh pown nak cerita.. x de lah..aku rasa happy hari ini dapat keluar dengan orang tersayang. dh lama rasanya x jmpe die.. pdahal bulan lepas ada jumpa..hehe..

pullman-alamanda-kedai mkn-rumah aku.. sini lah destinasi kami..

PULLMAN
tempat nih terletak di putrajaya..presint 5 tak silap.. aku memang idam-idam nak pergi sini..diorg kata cantik..nak tengok jugak lah kan..kat sini tempat tasik buatan..kiranya taman rekreasi lah..kebetulan time kitorgg gi de pertandingan bot..syok jugak. haaa..kat sini pown ada pasir pantai..apa lagi..aku ngan die duduk lah kat situ..lepak-lepak..terasa macam kat tepi pantai pulak. hehe

tasik buatan

pasir pantai

ALAMANDA
dalam tengah hari kitorgg gi alamnda lak..aku ada janji ngan kwn aku..so alang-alang tuh gi mkn ngan diorgg..thanx tuh bujal n hadi lepak ngan kitorgg skali..hehe:)..pnjang citenya pasal bujal ngan kwn die nih..1st time aku jumpa ko hadi..sblom nih kita kenal kat fb je.. hehe..ko nih mmg lawak..besh kwn ngan ko..macam-macam cerita kami borak kan. seronok dapat jumpa korgg..

lepas makan.. bujal ngan kwn die gi jln tempat lain..aku ngan die gi tempat len.. buat haluan masing-masing..hehe..kitorgg gi karaoke lak..nak men bowling tp ari tuh x leyh main  sbb ada tournament..
muka gila karoke

lepas karoke pergi tengok wayang pulak..kitorgg tengok cite MR POPPERS PENGUINS..cerita nih memang kelakar gila..majority budak-budak dlm wayang tuh..memang sesuai lah kan.. hehe

lepas balik dr alamnda singgah kedai makan jab on the way dia nak hantar aku balik rumah. hehe..biasa lah..petang-petang..mestilah lapar.. then sampai juga rumah aku. hehe:)..thanx syg untuk hari nih.. x taw lah ble agy kte leyh kuar..lepas nih dh busy..see ya next time

sayang awk:)








Friday, July 15, 2011

alhamdulilah

hari ini keputusan upu keluar.. alhamdulilah aku dapat kat UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK(unimas)

aku bersyukur sgt dapat tawaran tuh tapi entah lah..aku rasa jauh sangat..aku takot x boleyh survive.

lagi pown abg ngan ayh aku setuju aku msok unimas..

aku nih serahkan je keputusan kat ayh aku.. aku terima je.. mungkin ini rezaki aku..

dan aku beryukur teman istimewa aku sentiasa sokong aku dalam apa jua keputusan aku..

dia support aku dari belakang..thanx syg:)

aku ada jugak lah rasa sedih..ye lah..terpaksa berjauhan

mungkin jarak hubungan kita boleh membuatkan hubungan kita lagi matang..

aku nak ucapkan tahniah kepada kawan-kawan aku yg telah diberi tawaran masuk ke universiti dan kepada yang tidak berjaya boleh buat rayuan..mana tahu ada rezeki..setiap org pasti ade rezeki masing-masing..cuma lambat atau lambat je terima.. gud luck kawan-kawan:)

Wednesday, July 13, 2011

happy belated birthday

tadi aku borak-borak ngan kwn aku kat fb..borak punya borak tetiba die ingat kn aku pasal birthday roomate aku masa kat kmns dlu... ya Allah..aku boleyh lupe..ok..aku mengaku aku seorg yang pelupa.. cuba bayangkan sekarang dah 13/7 tp birthday die 1/7..see..jauh beza kot.. huhu.. sekarang aku nak buat entry nih khas untuk die. hehe.. ye lah..die tak de fb..mne nak taw. aku nih harapkan kat fb je kalau pasal birthday-birthday nih.. ok..sekarang aku nak cerita pasal die..:)

firtsly aku nak wish..
HAPPY BELATED BIRTHDAY WAN SAADIAH KHADIJAH!!


sorry wan..aku x wish birthday kau..seriously aku lupa.. thn nih x de lah hadiah untuk kau..hehe..kalau x masa kat matrix kitorgg wat hadiah untuk ko..hehe.. aku ingat lagi..time tuh mira tak de..die pergi bilik kakak die.. kau lak dh tido..so.. tinggal aku ngan eyba je x tdo lagi.. hehe.. pastu kitorgg buat kad..ala-ala kad lah..hehe..padahal guna kertas A4 je..lepas tuh kitorg senyap-senyap tampal dekat notis ko..lepas tuh..pg time nk gi class  kitog buat-buat x taw. hehe.. tuh je lah hadiah yang mampu kitorgg bg.. nak bagi hadiah besar-besar duit x ada.. aku harap ko simpan lagi..tapi kalau dh terbuang tak pe.. ko leyh minx buat lagi. hehe..

kat sni aku nak ucapkan selamat hari lahir..semoga murah rezeki dan dipanjangkan umur dan berjaya di dunia dan di akhirat.. kat sini juga aku nk mintak maaf dekat kau.. yaaa..kita ade salah faham.. masing-masing ego tak nak tegur sampai lah abis matrix.. ye aku mengaku smpai sekarang juga.. time balik tuh pown kita x jumpa. nak buat mcm mana kan.

seriously aku rindu dengan kenangan kita..ye lah..kita satu bilik..tak patut jadi macam nih. tapi biasalah adat berkawan.. mesti ada masalah..nak mnyelesaikan tuh kita x berapa matang lagi.. aku ingat lagi masa mula-mula kita kat matrix..eyba balik rumah..mira tdo bilik kakak die..kita tdo 2 je dlm blik tuh..aku taw ko x kan tdo blik len sbb nk temankan aku yg penakut nih. hehe.. kita minat bnda yang sama iaitu bolaaa..haha..ko minat liverpool..aku lak manchaster..mmg berlawan lah kan.. hehe... ko ada jugak bagi aku mcm barang-barang..aku simpan lagi keychen manchester tuh ngan keychen skater tuh..hehe..
aku ada bagi ko bear kan..ko nak sangat bear tapi dekat umah ko x de.. aku nih lak kat umah t'lbeyh lebeyh bear..so aku bg ko stu..hehe..ko bwak balik umh..dh tuh mmg kepunyaan kau kn.. ko bagi nama de iyen..( x taw mcm mne nk eja..taw sebut je. haha)..ko hias die time kat matrix..bg kan pkai topi..bg pkaikn spek. hensem owh..hehe..tapi ko nih kadang-kadang menyakitkn ati gak. hehe..biasalah kn..aku nih je mcm cpt terasa terasa ckit..kalau kita nk basuh baju guna mesin mesti kongsi..nak jimat duit lah katakan..hehe.. selama nih ko tak pernah pkai selendang kan. tp de sekali aku pkaikn untuk ko. hehe

nih dia
cantik jugak aku pakaikn..hehe

masa mini kakom lak kita masok bola tampar sama-sama..x sangka kita berdua terpilih kan.. walaupun ko 1st time main tapi ko hebat..lagi hebat dari aku.. aku taw ko x yakin nak main..tapi kau boleh

time main bola tampar
(dia yang pakai tudung hitam kat belakang tuh..hehe)

aku harap ko dapat baca blog nih..walaupn kita hanya kenal sekejab tapi bermakna bagi aku.. mungkin dulu kita x matang lagi tap sekarang aku akn cuba menjadi matang..persahabatan amat penting dlm diri seseorang kerana meraka yang dapat mewarnai hidup kita..aku nak kau taw

aku sayang kau

aku rindu kau

dan kita akan jadi kawan dunia dan akhirat






nasi dagang..

sejak-sejak jadi penganggur nih.. belajar masak je aku mampu nak buat kat rumah. aceceh..macam dah bersedia je aku nih. haha.. lagi pown ayh aku jugak suruh belajar masak. kalau apa-apa nanti senang lah..

hari nih aku nak belajar masak nasi dagang..padahal ambil kat internet je. alaaa.. cam tuh semua org leyh buat kan. haha..tapi bukan aku sorg je yang masak.. tapi dengan mama aku sekali.. pengsan lah kalau aku masak sorg2 kn. hehe..cite nk gempak je..

ok nih die resipi nk kongsi..

Bahan-Bahan Untuk Membuat Nasi Dagang 
3 Cawan Beras Siam 

1 Cawan Beras Pulut 
2 Cawan Santan Cair 
2 Cawan Santan Pekat 
4 Ulas Bawang Merah(dihiris halus) 
1 Inci Halia(dihiris halus) 
Sedikit Alba 
Garam Secukup Rasa


Bahan-Bahan Untuk Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu 
1 Ekor Ikan Tongkol(dikukus)
1 Mangkuk Santan
2 Sudu Besar Rempah
10 Ulas Bawang Merah}
1 Ulas Bawang Putih }
½ Inci Halia } Dikisar
½ Inci Lengkuas }
3 Keping Asam
5 Sudu Besar Cili Giling
Sedikit Cili Padi
Garam,Perasa Ajinomoto dan Manisan(Gula Melaka) Secukup Rasa



Cara-cara Membuat Nasi Dagang: 
Beras dan beras pulut yang telah direndam selama 6 jam ditoskan dan kemudian dikukus selama 1/2 jam.Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi hingga masak.Angkat dan masukkan santan pekat,alba,bawang merah,halia dan garam secukup rasa.Bahan-bahan ini kemudiannya digaul rata.Nasi Dagang Terengganu sudah siap dimasak dan sedia dimakan. 


Cara-cara Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu: 
Kacau santan hingga mendidih.Kemudian masukkan cili giling,bahan-bahan yang dikisar,rempah dan asam keping.Kemudian,masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi.Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan.Kemudian,masukkan garam,perasa Ajinomoto dan manisan secukup rasa.Biarkan kuah itu menjadi agak pekat.Kemudian,kuah sedia dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu 




haaa..tuh die resipi nasi dagang..mudah bukan.. hahaha.. selamat mencuba:)

Friday, July 8, 2011

highway karak

Karak.jpg

ramai orang tertanya-tanya..betulkah highway karak tuh berhantu??aku pun tidak pasti.. sampaikan ada filem karaklah.. ada pulak tuh keluar kat 360 tak silap aku..diorgg buat kajian pasal highway nih dan tanya penduduk-penduduk di sana.. aku ada buat beberapa research pasal benda nih..haha.nih namanye tak ada keja.. nampak sangat bosan tuh.. hehe.. aku ada ambil beberapa kisah diorgg..

siapa yang pernah tengok filem karak tuh..ada kan cerita pasal kereta volkwagen kuning..haaa..nih ceitanya

Subject: Volkwagen kuning


Kisah sebuah kereta Volkswagen kuning yang dianggap berhantu, yang sering mengganggu perjalanan di sekitar lebuhraya Jelapang. Hantu Volkswagen kuning ini mula menganggu kenderaan di jalan raya sejak tahun 1956, tetapi tidak ketara dan orang ramai masih belum menganggap ia sesuatu yang mengaibkan.


Tetapi sejak lebuhraya Utara Selatan dibina merentasi kawasan yang dinamakan Jelapang, sejak itulah hantu Volkswagen kuning semakin ketara muncul dengan mengganggu kenderaan yang lalu lalang di situ. Puncanya dipercayai bermula dari sebuah kisah seorang isteri curang yang telah membunuh suaminya dengan kejam dan kemudian merampas kereta Volkswagen kuning milik suaminya.


Sang suami mati sambil menyimpan rasa dendam yang membara untuk memiliki semula Volkswagen kuning tersebut. Kenyataannya, jika benar hantu Volkswagen kuning ini wujud dan pernah dilihat orang, maka itu adalah jin (keturunan iblis yang bergelar jembalang), bukan si suami malang yang mati dibunuh kejam.


Volkswagen ini akan muncul secara tiba-tiba dan sekiranya pemandu memotong kereta tersebut, ia akan berada di hadapan secara mengejut. Dipercayai  kemalangan berlaku disebabkan gangguan Volkswagen kuning.


highway nih menuju ke perak.. kalau jalan siang aku rase ok lah kot.. kalo malam-malam siapa berani..lagi-lagi org penakut macam aku nih. hahaha.. nih ade cerita lagi.

Subject: Jalan KL - Ipoh

kejadian ni berlaku adelah setahun lebih....ni aku dlm perjalanan dr KL ke Ipoh..ikut highway lah..tpt kejadian aku tak brp pasti exactly maner tp lebih kurang lepas perhentian tapah laaa........... mase tu ktrang bertolak dr KL kul 1 pagi, br lepas keje trus bertolak. ingat sampai ipoh subuh kire ok la. sampai kat tpt kejadian tuh..jln mmg gelap, dan kebetulan takde kereta kat belakang, depan atau pun dr arah bertentangan. kire kete aku satu2nyalah kat jln tu. memula takde ape ler, pastu ade kwn aku ckp, seram gak ekkk sorang2 kat highway nih....ktrang yg lain mengiyakan aje. mmg seram pon la, kiri kanan hutan..gelap..takde kete lain. pastu tetiba ade bunyi bedebuk kat atas bumbung kete...terkejut beruk gak ktrang. pastu kete terasa berat semcm...kwn aku yg drive ckp nak berenti tgk....ktrang sume ckp JANGANNNNN!!!!!!!!!!!..macam tulah lebih kurang. kwn aku yg belah kiri tepi tingkap tu ade intai gak, ade ape....dia kata nampak mcm kain......PUTIH. ape lagi lagilah ktrang cuak....kebetulan dl mkete tu ade kaset org mengaji...trus pasang. ade la dlm bbrp minit still sama. ade ler bbrp kete lalu dr sebelah sana tp diorang tak perasan apae2 kot...pastu...bunyi berbeduk lagi skali tp kali ni perlahan skit. tetiba jer kete ringan.....n suddenly ktrang nampak mende tuh ...zastttt........terbang dpn ktrang trus masuk utan.....huii..seramnnyaaaa............nasib baik masuk utan, kalo dibuatnye bertenggek kat dpn bonet mau sasau ktrang dibuatnya. tp samp skang tak serik gune highway tgh mlm....drive mlm2 best.

ini je lah yang mampu aku dapat..aku mana berani nk explorer agy dh...kalau kawan-kawan aku tahu aku cerita pasal nih mesti diorgg pelik.. sejak bila aku jadi berani..haha.. aku saja je.. kepada sesiapa yang membaca ini..kalau nak rasa lalu lah highway karak tengah malam. haha..



Thursday, June 30, 2011

no title

sekarang jam menunjukkan 12.32 a.m

masih awl ke atau  aku tido lmbt sangat..

 aku tak leyh tido sebab dengar adk aku b'dengkur kat sebelah nih..haha

untuk menghilangkan rasa bosan sekarang ini

aku texting dengan si hatiku dan si cintaku. hehe..
(bestfren aku dan si dia) :D

lagi pun esok aku tak ada buat ape2..

setiap hari aku akan buat rutin harian aku

kemas bilik..basuh pinggan..jemur kain..lipat kain..masak..makan..tengok tv

macam bosan je kan life aku sekarang nih.

rasa macam suri rumah tangga pun ada. hehe

apa nak buat..nasib badan..

ok lah..dah macam-macam bunyi aku dengar..gerun lah pulak kan.. chow cin cau..



Monday, June 27, 2011

sydney

ini kali pertama aku pergi australia..hehe..excited jugak lah nak pergi.. sebenarnya aku ikut ayah aku kerja kat sana.. alang-alang tuh pergi lah holiday sekali.. tak ada ape nak buat dekat rumah..hehe.. firtsly aku nak cakap pasal imigresen dekat sana.. diorgg memang ketat sangat.. tak macam malaysia.. berdebar lah jugak aku kot-kot kena tahan ke kan. hahaha..

sekarang dekat sydney musim sejuk.. kalau malam dlm 8-11C..sejuk gila. aku nih dah lah jenis tak tahan sejuk.. siang pulak dalam 15C macam tuh.. orang-orang kat sana pun baik-baik.. mula-mula kitorgg sampai  kitorgg terus pergi city..nak jalan-jalan katakan.. aku nak sangat pergi opera house. hehe... cari punya cari jalan ada seorg atuk yang berhati mulia nih tunjuk kan kitorgg jalan dan cara nak naik bas..dia yang tolong belikan tiket dan bawak kan ke station bas..

ini lah atuk yang berhati mulia tuh. hehe..comel sangat cucu dia..mcm anak patung. haha

opera house:)

nak katakan setiap hari lah aku pergi town.. tak ada ape nak buat pergi lah sana jalan-jalan..hehe..ada lah jugak aku beli souvenir.. macam-macam ragam aku jumpa orang kat sana.. tapi majority macam cina yang duduk sana.. siap ada chinatown lagi.. diorgg ramai belajar kat sana dan berniaga dekat sana

market city.. 
shopping complex nih biasa-biasa je..macam kat kl jugak..

paddy's market
tempat nih memang sesuai untuk beli souvenir..
barang-barang pown murah-murah
tapi banyak made in china..

malam terakhir  kitorgg pergi satu restoran malaysia. setelah beberapa hari tak makan nasi rasa rindu pulak. haha.. ada seorang kawan ayh nih die memang menetap kat sana. so..dia tahu tempat-tempat makan nih.. dia bawak lah kitorgg.. terkejut lah jugak. kat sana ada mamak. hahaha...excited kot


mahal owh..cuba kali kan dengan duit malaysia dlm 3.20..mahal-mahal..haha..tapi yang peliknya ramai gila orang datang kedai nih..diorgg selera malaysia kot. leyh bukak kedai mcm nih. hahaha

satay pun ada..hehe..boleh tahan lah jugak rasanya

dalam seminggu jugak lah aku kat sana.. dlm 3 ari kat sana rasa nak balik sudah.. hati aku asyik pikir rumah je.. padahal je tuh. hehe.. memang rasa tak saba nak balik. dekat sana dah lah sejuk..kulit aku kering.. gatal-gatal lak tuh..tergaru-garu aku..haha.. tapi seronok jugak dapat tengok budaya kat sana.. 

ini ada lagi beberapa gambar untuk tatapan anda semua









Tuesday, June 14, 2011

test jpj

14/6/2011

hari ini aku ada test jpj
 untuk pengetahuan semua aku fail.
sungguh sedih
aku hanya lulus kat jalan raya je..alhamdulillah:)
bahagian bukit dan lain fail..
haiyoo..susah owh ini macam

tapi besh jugak tengok abang-abang jpj tuh
bak kata kawan aku nih 
badan diorg semua ketul-ketul. haha
gila macho owh..
die nk gi test jpj ke usya abg jpj. haha..pelik jugak tuh

time kat jalan raya aku dapat abg jpj
naseb baik tak akak jpj
garang gila..cuak aku tengok

abg jpj aku memang sempoi ah
time nak start nih..aku punya lah semangat berkobar-kobar..
dh msok gear reverse.
aku pnye lah confident nk reverse skali kereta tak jalan
abg jpj tuh tegur.. handbreak tak turunkan..
malu gilaa..rasa nak keluar kereta je. 
belum apa-apa lagi dh memalukan diri sendiri...ahaha

lagi satu yang menunjukkan die tuh sempoi
die punya sedap terlentok..time tuh tngah ari.. memang sesuai lah kan. 
no wonder aku lulus. haha

bila dia terjaga baru tegur signal aku gear aku dan lain-lain..haha..
aku dah pikir fail je..banyak kot dia tegur..
beruntung lah jugak rasa..
lepas nih aku kena repeat untuk bukit lak. huhu..
lama lak tunggu nye..bulan july nanti
kalau tak lulus jugak tak tahu lah. haha

wish me luck:)

Monday, June 13, 2011

nervous

wish me luck guys:)

hope everythng is okay

i will do my best

i'm so nervous right now

i will do for my father because this is what he want

pray for mee

aminn..


Sunday, June 5, 2011

credit to nadia

ok. hari ini aku nak cerita pasal budak kat bawah nih.. kenapa tetiba aku cerita pasal dia.. haaa..budak nih lah.. minta aku buat cerita pasal die kat blog aku . so aku buat lah.. kan aku kata..kalau aku rindu kau aku akan buat cerita pasal kau kan. so sekarang aku rindu kau.. itu yang aku buat. hehe

nama dia NADIAH BINTI AHAMAD..
eh..betul kan.. tak de nur kn. hehe..aku lupa
dia berasal dari JOHOR. 

aku kenal dia dekat matrix lah..dia nih roomate put. sesape sahaja roomate put secara tidak langsung akan menjadi kawan aku juga..haha.. mula-mula aku kenal dia nih agak pendiam sikit. ye lah.. dia tak de membe kat matrix tuh.. ada pown tak sama blok dengan dia. so..dia keseorangan..mula-mula je pendiam. hehe.. haaa..baru aku ingat.. aku leyh rapat dengan dia sebab aku nih selalu pergi bilik put. ye lah. tuh je membe sekolah aku..huhu.. nak katakan setiap hari aku pergi.. dalam masa yang sama juga aku join lah romate-roomate put termasuk lah nadia nih sekali..

dia pown selalu juga datang bilik aku. kalau nak minta makanan ke..bilik aku lah jadi mangsa.. nak tengok movie ke..bilik aku jadi mangsa. dari situ lah kami mula rapat.. dia nih manja sikit.. kuat nangis. hehe..kalau ada benda dia tidak puas hati dia akan menangis untuk lepaskan kemarahan dia tuh..then dia tidur.. senang betol lah. haha..

dia nih juga rajin  study..aku kalau datang bilik dia aku akan kacau dia. hehe.. aku pown tak tahu kenapa aku suka menyakat dia.. mungkin dia nih terlalu baik kot. bia je. tuh yang aku suka. haha..

time nih tak silap aku ada bengkel ekonomi dengan akaun.. time nih saja-saja ambil gambar buat kenangan..hehe..tengok. betapa rendah nye dia dari aku.. *bangga..haha..

sedap kan cupcake nih..haa..nih makcik dia yang buat sempena birthday dia.. serius aku cakap. cupcake nih memang betul-betul sedap.. cantik kan.. rasa sayang nak makan. haha.. masa birthday dia bilik aku dan budak bilik dia telah berpakat untuk kenakan dia.. punya lah payah kan.. tapi tak ada banyak benda pown kitorgg buat.. dia macam tahu-tahu je kitorgg nak kenakan dia.. dia ikut je cakap kitorgg. haha.. bagos lah kau nih.. kitorgg baling tepung dekat dia..menjerit dia. haha.. naseb baik tak menangis kan nad..kitorgg kena sound dengan sorgg budak laki nih sebab kitorgg bising. habis kitorgg mandi dengan tepung.. cuba bayangkan main tepung kat tengah padang waktu malam. memang kerja gila.

malam kitorgg kenakan dia.. tuh nad yang tudung oren.. memang dia lain dari yang lain.. kitorgg semua hitam putih tudung..dia je oren.. macam tahu-tahu je nak kena.. birthday girl lah katakan.


ini je gamba yang aku ada nad.. tak tahu lah kalo aku ada simpan kat tempat lain. malas nak cari.hehe..
ok..sampai sini sahaja cerita aku tentang kau.. aku rasa aku dah habis cerita semua. haha
i love u nad!
miss u too..
jangan lupakan aku yeah:)