Assalamualaikum W.b.t
Hari ini aku nak kongsi resipi sambal ikan bilis petai. Resipi ini inspirasi dari wan aku sebabnya dia punya sambal sangat lemak dan memang kena dengan tekak ni.
Resipi Sambal Ikan Bilis Petai Berlemak
Bahan-bahan:
1. Ikan Bilis
2. Petai yang telah dibelah dua
3. Bawang yang dihiris
4.Santan pekat (Sukatannya suku dari kotak pun cukup)
5. Cili kisar (cili kering dikisar dengan air sahaja. Tak perlu campur dengan bawang)
6. Asam Jawa
7. Gula dan garam secukup rasa
Hari ini aku nak kongsi resipi sambal ikan bilis petai. Resipi ini inspirasi dari wan aku sebabnya dia punya sambal sangat lemak dan memang kena dengan tekak ni.
Resipi Sambal Ikan Bilis Petai Berlemak
Bahan-bahan:
1. Ikan Bilis
2. Petai yang telah dibelah dua
3. Bawang yang dihiris
4.Santan pekat (Sukatannya suku dari kotak pun cukup)
5. Cili kisar (cili kering dikisar dengan air sahaja. Tak perlu campur dengan bawang)
6. Asam Jawa
7. Gula dan garam secukup rasa
Air Asam Jawa ini agak-agak sahaja. Jangan terlalu banyak nanti berkuah pula
Cara-caranya:
1. Tumis cili. santan pekat, ikan bilis dan petai sehingga pecah minyak
2. Tunggu sehingga pecah minyak kemudian. Kemudian perasakan dengan garam dan gula.
3. Masukkan air asam jawa. (agak-agak kalau nak masukkan jangan sampai banjir pula sambal tu)
4. Kemudian masukkan bawang yang telah dihiris
5. Biarkan selama 10 minit untuk bagi kering sedikit sambalnya. Sambil-sambil tu kacau juga sambalnya takut nanti hangus pula.
Sambal tumis ikan bilis petai dah siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba!
Love, DianaKamal
No comments:
Post a Comment