sejak-sejak jadi penganggur nih.. belajar masak je aku mampu nak buat kat rumah. aceceh..macam dah bersedia je aku nih. haha.. lagi pown ayh aku jugak suruh belajar masak. kalau apa-apa nanti senang lah..
hari nih aku nak belajar masak nasi dagang..padahal ambil kat internet je. alaaa.. cam tuh semua org leyh buat kan. haha..tapi bukan aku sorg je yang masak.. tapi dengan mama aku sekali.. pengsan lah kalau aku masak sorg2 kn. hehe..cite nk gempak je..
ok nih die resipi nk kongsi..
Bahan-Bahan Untuk Membuat Nasi Dagang
3 Cawan Beras Siam
1 Cawan Beras Pulut
2 Cawan Santan Cair
2 Cawan Santan Pekat
4 Ulas Bawang Merah(dihiris halus)
1 Inci Halia(dihiris halus)
Sedikit Alba
Garam Secukup Rasa
Bahan-Bahan Untuk Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu
1 Ekor Ikan Tongkol(dikukus)
1 Mangkuk Santan
2 Sudu Besar Rempah
10 Ulas Bawang Merah}
1 Ulas Bawang Putih }
½ Inci Halia } Dikisar
½ Inci Lengkuas }
3 Keping Asam
5 Sudu Besar Cili Giling
Sedikit Cili Padi
Garam,Perasa Ajinomoto dan Manisan(Gula Melaka) Secukup Rasa
Cara-cara Membuat Nasi Dagang:
Beras dan beras pulut yang telah direndam selama 6 jam ditoskan dan kemudian dikukus selama 1/2 jam.Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi hingga masak.Angkat dan masukkan santan pekat,alba,bawang merah,halia dan garam secukup rasa.Bahan-bahan ini kemudiannya digaul rata.Nasi Dagang Terengganu sudah siap dimasak dan sedia dimakan.
Cara-cara Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu:
Kacau santan hingga mendidih.Kemudian masukkan cili giling,bahan-bahan yang dikisar,rempah dan asam keping.Kemudian,masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi.Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan.Kemudian,masukkan garam,perasa Ajinomoto dan manisan secukup rasa.Biarkan kuah itu menjadi agak pekat.Kemudian,kuah sedia dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu
haaa..tuh die resipi nasi dagang..mudah bukan.. hahaha.. selamat mencuba:)
3 comments:
ulala..nak mintak sikit..
ulala..masak siot
hahaa..bese lah tngok tgn lah spe yg msk..haha..poyo je tuh
Post a Comment