REaLIty or FANtasy

crying.laughing.fighting

Total Pageviews

Friday, July 22, 2011

susahnya kalau...

hai semua..ok ari nih aku nak meluahkan perasaan..haha..tetiba je kan..entah.tetiba macam nk mluahkan prasaan lak.. xpe lah blog aku..suka ati lah kan..heee:D

aku tengok kat fb atau pun blog ramai yg post pasal universiti yang diorgg dpt

ye lah..baru-baru nih result u keluar..so semua macam excited lah kan

ok aku nak cerita pasal u yang diorgg dpt..

diorgg semua mengeluh dpt u jauh-jauh termasuk aku

tapi yang membuatkan aku jeles diorgg dapat u kat semenanjung

aku nih..kat sarawak lagi..

tapi aku tetap bersyukur

ok..yang buat aku jeles si makwe dpt johor dan si pakwe dpt utara

tuh pown dh mengeluh..ye lah hubungan jarak jauh

aku nih sorg kat cyber sorg kat sarawak..lagi jauh..kena merentas lautan..haha

susahnye lah kalau bercinta..macam nih lah jadi..

nak buat macam mana..demi masa depan kena jugak kan..

ok..tuh saja..terima kasih:)

Tuesday, July 19, 2011

air mata wanita

hari ini aku nak cerita pasal air mata wanita..kenapa ye aku nak cerita pasal nih.. haaa..ada kena mengena dengan aku.. sebab aku wanita.. ahaha..lawak bodoh..ok aku teruskan..  aku mengaku aku memang cepat keluarkan air mata..aku rasa semua wanita dalam dunia nih memang mudah mengalirkan air mata kerana mereka ada sifat-sifat keibuan dalam diri.. nak tahu kenapa wanita mudah menangis.. baca nih

“Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.
Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.
“Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.
“Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.
“Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.
“Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.
“Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..
“Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyadarkan bahwa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai istrinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.
“Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan.”

air mata wanita juga adalah kelemahan lelaki..lelaki akan menjadi lemah apabila melihat seseorang perempuan itu menangis..  

aku mengaku aku mudah menagis.. bila kita kecewa kita akan menangis kesedihan.. bila kita gembira kita akan menangis kegembiraan.. kadang-kadang bila kita nak meluahkan sesuatu perasaan itu kita tak boleh nk tunjuk dengan kelakuan kita tp dengan hanya menangis kita dapat melepaskan semuanya.. kita bukan insan yang lemah..

Sunday, July 17, 2011

jalan-jalan

hari nih aku nak cerita aku pergi jalan-jalan..hehe..tuh pown nak cerita.. x de lah..aku rasa happy hari ini dapat keluar dengan orang tersayang. dh lama rasanya x jmpe die.. pdahal bulan lepas ada jumpa..hehe..

pullman-alamanda-kedai mkn-rumah aku.. sini lah destinasi kami..

PULLMAN
tempat nih terletak di putrajaya..presint 5 tak silap.. aku memang idam-idam nak pergi sini..diorg kata cantik..nak tengok jugak lah kan..kat sini tempat tasik buatan..kiranya taman rekreasi lah..kebetulan time kitorgg gi de pertandingan bot..syok jugak. haaa..kat sini pown ada pasir pantai..apa lagi..aku ngan die duduk lah kat situ..lepak-lepak..terasa macam kat tepi pantai pulak. hehe

tasik buatan

pasir pantai

ALAMANDA
dalam tengah hari kitorgg gi alamnda lak..aku ada janji ngan kwn aku..so alang-alang tuh gi mkn ngan diorgg..thanx tuh bujal n hadi lepak ngan kitorgg skali..hehe:)..pnjang citenya pasal bujal ngan kwn die nih..1st time aku jumpa ko hadi..sblom nih kita kenal kat fb je.. hehe..ko nih mmg lawak..besh kwn ngan ko..macam-macam cerita kami borak kan. seronok dapat jumpa korgg..

lepas makan.. bujal ngan kwn die gi jln tempat lain..aku ngan die gi tempat len.. buat haluan masing-masing..hehe..kitorgg gi karaoke lak..nak men bowling tp ari tuh x leyh main  sbb ada tournament..
muka gila karoke

lepas karoke pergi tengok wayang pulak..kitorgg tengok cite MR POPPERS PENGUINS..cerita nih memang kelakar gila..majority budak-budak dlm wayang tuh..memang sesuai lah kan.. hehe

lepas balik dr alamnda singgah kedai makan jab on the way dia nak hantar aku balik rumah. hehe..biasa lah..petang-petang..mestilah lapar.. then sampai juga rumah aku. hehe:)..thanx syg untuk hari nih.. x taw lah ble agy kte leyh kuar..lepas nih dh busy..see ya next time

sayang awk:)








Friday, July 15, 2011

alhamdulilah

hari ini keputusan upu keluar.. alhamdulilah aku dapat kat UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK(unimas)

aku bersyukur sgt dapat tawaran tuh tapi entah lah..aku rasa jauh sangat..aku takot x boleyh survive.

lagi pown abg ngan ayh aku setuju aku msok unimas..

aku nih serahkan je keputusan kat ayh aku.. aku terima je.. mungkin ini rezaki aku..

dan aku beryukur teman istimewa aku sentiasa sokong aku dalam apa jua keputusan aku..

dia support aku dari belakang..thanx syg:)

aku ada jugak lah rasa sedih..ye lah..terpaksa berjauhan

mungkin jarak hubungan kita boleh membuatkan hubungan kita lagi matang..

aku nak ucapkan tahniah kepada kawan-kawan aku yg telah diberi tawaran masuk ke universiti dan kepada yang tidak berjaya boleh buat rayuan..mana tahu ada rezeki..setiap org pasti ade rezeki masing-masing..cuma lambat atau lambat je terima.. gud luck kawan-kawan:)

Wednesday, July 13, 2011

happy belated birthday

tadi aku borak-borak ngan kwn aku kat fb..borak punya borak tetiba die ingat kn aku pasal birthday roomate aku masa kat kmns dlu... ya Allah..aku boleyh lupe..ok..aku mengaku aku seorg yang pelupa.. cuba bayangkan sekarang dah 13/7 tp birthday die 1/7..see..jauh beza kot.. huhu.. sekarang aku nak buat entry nih khas untuk die. hehe.. ye lah..die tak de fb..mne nak taw. aku nih harapkan kat fb je kalau pasal birthday-birthday nih.. ok..sekarang aku nak cerita pasal die..:)

firtsly aku nak wish..
HAPPY BELATED BIRTHDAY WAN SAADIAH KHADIJAH!!


sorry wan..aku x wish birthday kau..seriously aku lupa.. thn nih x de lah hadiah untuk kau..hehe..kalau x masa kat matrix kitorgg wat hadiah untuk ko..hehe.. aku ingat lagi..time tuh mira tak de..die pergi bilik kakak die.. kau lak dh tido..so.. tinggal aku ngan eyba je x tdo lagi.. hehe.. pastu kitorgg buat kad..ala-ala kad lah..hehe..padahal guna kertas A4 je..lepas tuh kitorg senyap-senyap tampal dekat notis ko..lepas tuh..pg time nk gi class  kitog buat-buat x taw. hehe.. tuh je lah hadiah yang mampu kitorgg bg.. nak bagi hadiah besar-besar duit x ada.. aku harap ko simpan lagi..tapi kalau dh terbuang tak pe.. ko leyh minx buat lagi. hehe..

kat sni aku nak ucapkan selamat hari lahir..semoga murah rezeki dan dipanjangkan umur dan berjaya di dunia dan di akhirat.. kat sini juga aku nk mintak maaf dekat kau.. yaaa..kita ade salah faham.. masing-masing ego tak nak tegur sampai lah abis matrix.. ye aku mengaku smpai sekarang juga.. time balik tuh pown kita x jumpa. nak buat mcm mana kan.

seriously aku rindu dengan kenangan kita..ye lah..kita satu bilik..tak patut jadi macam nih. tapi biasalah adat berkawan.. mesti ada masalah..nak mnyelesaikan tuh kita x berapa matang lagi.. aku ingat lagi masa mula-mula kita kat matrix..eyba balik rumah..mira tdo bilik kakak die..kita tdo 2 je dlm blik tuh..aku taw ko x kan tdo blik len sbb nk temankan aku yg penakut nih. hehe.. kita minat bnda yang sama iaitu bolaaa..haha..ko minat liverpool..aku lak manchaster..mmg berlawan lah kan.. hehe... ko ada jugak bagi aku mcm barang-barang..aku simpan lagi keychen manchester tuh ngan keychen skater tuh..hehe..
aku ada bagi ko bear kan..ko nak sangat bear tapi dekat umah ko x de.. aku nih lak kat umah t'lbeyh lebeyh bear..so aku bg ko stu..hehe..ko bwak balik umh..dh tuh mmg kepunyaan kau kn.. ko bagi nama de iyen..( x taw mcm mne nk eja..taw sebut je. haha)..ko hias die time kat matrix..bg kan pkai topi..bg pkaikn spek. hensem owh..hehe..tapi ko nih kadang-kadang menyakitkn ati gak. hehe..biasalah kn..aku nih je mcm cpt terasa terasa ckit..kalau kita nk basuh baju guna mesin mesti kongsi..nak jimat duit lah katakan..hehe.. selama nih ko tak pernah pkai selendang kan. tp de sekali aku pkaikn untuk ko. hehe

nih dia
cantik jugak aku pakaikn..hehe

masa mini kakom lak kita masok bola tampar sama-sama..x sangka kita berdua terpilih kan.. walaupun ko 1st time main tapi ko hebat..lagi hebat dari aku.. aku taw ko x yakin nak main..tapi kau boleh

time main bola tampar
(dia yang pakai tudung hitam kat belakang tuh..hehe)

aku harap ko dapat baca blog nih..walaupn kita hanya kenal sekejab tapi bermakna bagi aku.. mungkin dulu kita x matang lagi tap sekarang aku akn cuba menjadi matang..persahabatan amat penting dlm diri seseorang kerana meraka yang dapat mewarnai hidup kita..aku nak kau taw

aku sayang kau

aku rindu kau

dan kita akan jadi kawan dunia dan akhirat






nasi dagang..

sejak-sejak jadi penganggur nih.. belajar masak je aku mampu nak buat kat rumah. aceceh..macam dah bersedia je aku nih. haha.. lagi pown ayh aku jugak suruh belajar masak. kalau apa-apa nanti senang lah..

hari nih aku nak belajar masak nasi dagang..padahal ambil kat internet je. alaaa.. cam tuh semua org leyh buat kan. haha..tapi bukan aku sorg je yang masak.. tapi dengan mama aku sekali.. pengsan lah kalau aku masak sorg2 kn. hehe..cite nk gempak je..

ok nih die resipi nk kongsi..

Bahan-Bahan Untuk Membuat Nasi Dagang 
3 Cawan Beras Siam 

1 Cawan Beras Pulut 
2 Cawan Santan Cair 
2 Cawan Santan Pekat 
4 Ulas Bawang Merah(dihiris halus) 
1 Inci Halia(dihiris halus) 
Sedikit Alba 
Garam Secukup Rasa


Bahan-Bahan Untuk Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu 
1 Ekor Ikan Tongkol(dikukus)
1 Mangkuk Santan
2 Sudu Besar Rempah
10 Ulas Bawang Merah}
1 Ulas Bawang Putih }
½ Inci Halia } Dikisar
½ Inci Lengkuas }
3 Keping Asam
5 Sudu Besar Cili Giling
Sedikit Cili Padi
Garam,Perasa Ajinomoto dan Manisan(Gula Melaka) Secukup Rasa



Cara-cara Membuat Nasi Dagang: 
Beras dan beras pulut yang telah direndam selama 6 jam ditoskan dan kemudian dikukus selama 1/2 jam.Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi hingga masak.Angkat dan masukkan santan pekat,alba,bawang merah,halia dan garam secukup rasa.Bahan-bahan ini kemudiannya digaul rata.Nasi Dagang Terengganu sudah siap dimasak dan sedia dimakan. 


Cara-cara Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu: 
Kacau santan hingga mendidih.Kemudian masukkan cili giling,bahan-bahan yang dikisar,rempah dan asam keping.Kemudian,masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi.Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan.Kemudian,masukkan garam,perasa Ajinomoto dan manisan secukup rasa.Biarkan kuah itu menjadi agak pekat.Kemudian,kuah sedia dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu 




haaa..tuh die resipi nasi dagang..mudah bukan.. hahaha.. selamat mencuba:)

Friday, July 8, 2011

highway karak

Karak.jpg

ramai orang tertanya-tanya..betulkah highway karak tuh berhantu??aku pun tidak pasti.. sampaikan ada filem karaklah.. ada pulak tuh keluar kat 360 tak silap aku..diorgg buat kajian pasal highway nih dan tanya penduduk-penduduk di sana.. aku ada buat beberapa research pasal benda nih..haha.nih namanye tak ada keja.. nampak sangat bosan tuh.. hehe.. aku ada ambil beberapa kisah diorgg..

siapa yang pernah tengok filem karak tuh..ada kan cerita pasal kereta volkwagen kuning..haaa..nih ceitanya

Subject: Volkwagen kuning


Kisah sebuah kereta Volkswagen kuning yang dianggap berhantu, yang sering mengganggu perjalanan di sekitar lebuhraya Jelapang. Hantu Volkswagen kuning ini mula menganggu kenderaan di jalan raya sejak tahun 1956, tetapi tidak ketara dan orang ramai masih belum menganggap ia sesuatu yang mengaibkan.


Tetapi sejak lebuhraya Utara Selatan dibina merentasi kawasan yang dinamakan Jelapang, sejak itulah hantu Volkswagen kuning semakin ketara muncul dengan mengganggu kenderaan yang lalu lalang di situ. Puncanya dipercayai bermula dari sebuah kisah seorang isteri curang yang telah membunuh suaminya dengan kejam dan kemudian merampas kereta Volkswagen kuning milik suaminya.


Sang suami mati sambil menyimpan rasa dendam yang membara untuk memiliki semula Volkswagen kuning tersebut. Kenyataannya, jika benar hantu Volkswagen kuning ini wujud dan pernah dilihat orang, maka itu adalah jin (keturunan iblis yang bergelar jembalang), bukan si suami malang yang mati dibunuh kejam.


Volkswagen ini akan muncul secara tiba-tiba dan sekiranya pemandu memotong kereta tersebut, ia akan berada di hadapan secara mengejut. Dipercayai  kemalangan berlaku disebabkan gangguan Volkswagen kuning.


highway nih menuju ke perak.. kalau jalan siang aku rase ok lah kot.. kalo malam-malam siapa berani..lagi-lagi org penakut macam aku nih. hahaha.. nih ade cerita lagi.

Subject: Jalan KL - Ipoh

kejadian ni berlaku adelah setahun lebih....ni aku dlm perjalanan dr KL ke Ipoh..ikut highway lah..tpt kejadian aku tak brp pasti exactly maner tp lebih kurang lepas perhentian tapah laaa........... mase tu ktrang bertolak dr KL kul 1 pagi, br lepas keje trus bertolak. ingat sampai ipoh subuh kire ok la. sampai kat tpt kejadian tuh..jln mmg gelap, dan kebetulan takde kereta kat belakang, depan atau pun dr arah bertentangan. kire kete aku satu2nyalah kat jln tu. memula takde ape ler, pastu ade kwn aku ckp, seram gak ekkk sorang2 kat highway nih....ktrang yg lain mengiyakan aje. mmg seram pon la, kiri kanan hutan..gelap..takde kete lain. pastu tetiba ade bunyi bedebuk kat atas bumbung kete...terkejut beruk gak ktrang. pastu kete terasa berat semcm...kwn aku yg drive ckp nak berenti tgk....ktrang sume ckp JANGANNNNN!!!!!!!!!!!..macam tulah lebih kurang. kwn aku yg belah kiri tepi tingkap tu ade intai gak, ade ape....dia kata nampak mcm kain......PUTIH. ape lagi lagilah ktrang cuak....kebetulan dl mkete tu ade kaset org mengaji...trus pasang. ade la dlm bbrp minit still sama. ade ler bbrp kete lalu dr sebelah sana tp diorang tak perasan apae2 kot...pastu...bunyi berbeduk lagi skali tp kali ni perlahan skit. tetiba jer kete ringan.....n suddenly ktrang nampak mende tuh ...zastttt........terbang dpn ktrang trus masuk utan.....huii..seramnnyaaaa............nasib baik masuk utan, kalo dibuatnye bertenggek kat dpn bonet mau sasau ktrang dibuatnya. tp samp skang tak serik gune highway tgh mlm....drive mlm2 best.

ini je lah yang mampu aku dapat..aku mana berani nk explorer agy dh...kalau kawan-kawan aku tahu aku cerita pasal nih mesti diorgg pelik.. sejak bila aku jadi berani..haha.. aku saja je.. kepada sesiapa yang membaca ini..kalau nak rasa lalu lah highway karak tengah malam. haha..



There was an error in this gadget